Neobositul Nicolae Gribincea, la început dansator, apoi interpret, textier, autor de cărți, a făcut atât de multe pentru cultura noastră încât ar trebui să-i fim recunoscători. Cea mai mare realizare a lui rămâne a fi acești artiști din ansamblul etnofolcloric „Plăieșii” pe care reușește să-i mențină lângă el timp de 30 de ani. A avut întotdeauna convingerea că valoarea nu-și pierde autenticitatea indiferent de spațiu și timp.
Responsabilitatea îi este caracteristică, o condiție esențială pentru a reuși. În viață și emoția contează, spune Nicolae Gribincea. Cei lipsiți de emotivitate nu pot crea.
S-a format ca și coregraf în școala sovietică de dans. A dansat timp de trei ani în ansamblul „Flotskie rebeata”, la Sevastopol. Revenit din armată a urmat studiile Institutului de Artă din Chișinău și a fost prins în vâltoarea dansului. Până să ajungă la Tălăncuța, a fost artist de balet în formațiile profesioniste de cântec și dans popular „Lăutarii”, „Floarea Moldovei”, „Fluieraș”.
Întâlnirea cu Andrei Tamazlâcaru și apropierea de „Tălăncuța” l-a făcut să se reorienteze și să dea prioritate cântecului. Cei care trec prin folclor, mărturisește maestrul, niciodată n-o să-și uite rădăcinile, neamul, pentru că folclorul este ca un generalizator care te ridică la o anumită treaptă de a înțelege lucrurile, de a le vedea altfel, de a te posta într-un anumit spațiu, loc, timp și de a încerca să te definești față de ceea ce te înconjoară.
Prima întâlnire cu Domnul Tamazlâcaru, s-a produs la un concert, atunci nu a cântat pe măsura așteptărilor sale, iar a doua zi a mers la el în birou și l-a rugat să-l ajute să găsească modele bune. I-a dat un cântec de recruție. Apoi i-a mai dat unul. A dansat în armată, apoi la Academie, la „Miorița”, astfel că voia să se ocupe de coregrafia tradițională și în cadrul ansamblului „Tălăncuța”, dar nu prea a reușit, artiștii care deja erau trecuți prin moara folclorului nu l-au luat în serios.
Andrei Tamazlâcaru l-a îndrumat spre cântecul neaoș, autohton, neștiut de mulțime. Primele expediții folclorice le-a făcut singur, în satul de baștină Mingir, apoi au urmat Voinescu, Horjești, Regina Maria (Semionovca, pe atunci). Erau încercările lui de a-și alcătui repertoriul. Din satul Mingir a descoperit de la Tomiță Munteanu jocul pruncului, care ținea de folclorul copiilor. Prima expediție în care au mers împreună cu Andrei Tamazlâcaru și Iulia Osoianu s-a întâmplat în anul 1989, în Satul Nou, regiunea Odessa. A avut prilejul de a cunoaște în expediții oameni frumoși, sinceri, firești, purtători de cultură tradițională. Apoi Domnul Tamazlâcaru i-a mai pus o sarcină, să studieze dansul tradițional, în paralel cu cântecul. Vedea că își dorește să și cânte. Astfel a învățat stilurile interpreților din teritoriu. Așa de fapt, a început să se nască artistul Nicolae Gribincea. Totul a venit pe parcurs. A acumulat gust artistic deosebit, repertoriu unical și a învățat să îl pună în valoare cu ajutorul colectivului pe care-l diriguiește. Îi este recunoscător dascălului său, Andrei Tamazlâcaru, care l-a ajutat întotdeauna cu repertoriul, dar și cu un sfat la momentul oportun.