Plăieşii și Nicolae Gribincea, aplaudați îndelung la Suceava

Ansamblul etnofolcloric “Plăieşii” și profesorul Nicolae Gribincea au fost aplaudați îndelung de sute de suceveni, după primul spectacol pe care l-au susținut pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor Suceava. Evenimentul a avut loc pe 29 februarie, în prag de Mărțișor, în prezența unui public numeros, care a umplut până la refuz sala de spectacol. Concertul, plin de energie, susținut de îndrăgiții artiști din Republica Moldova, s-a intitulat „Mândruliţă, floare rară”și a fost prezentat de moderatorul Radio și TV Iurie Nistorică.

Dintr-un repertoriu vast și variat, care conține circa 200 de piese, după cum a spus și prezentatorul, “Plăieşii” și Nicolae Gribincea au făcut o selecție și au prezentat publicului din Suceava, cu drag, cu iubire, cu mult profesionalism, un buchet de melodii care a „încăput” în circa două ore de spectacol.

Au fost piese noi, dar și mai vechi de dragoste, de bun venit, doine sau sârbe, cântece ciobănești, haiducești sau de voie bună, la care au adăugat și „folclor orășenesc”, toate fiind pe placul publicului care i-a răsplătit pe artiști cu multe aplauze, după fiecare cântec. Imaginile proiectate pe ecranul din fundalul scenei au completat în mod armonios „povestea” fiecărui cântec.

Repertoriu variat

Spectatorii au fost invitați de Nicolae Gribincea la hore sau la sârbe, dar aceștia s-au limitat doar să aplaude și, din când în când, să fredoneze câte o melodie, împreună cu artiștii de pe scenă. Nu puteau lipsi din playlistul artiștilor din Republica Moldova piese precum „La omul care mi-i drag”, „Frunzuleană de chirău”, „Când eram tânăr flăcău”, „Frunzuliță troscoțel”, „Hai, iară, iară, iară”, „Lăutare întinde struna”, „Tot omu-i cu dor”, „La o nuntă la Sălcuța”, „Foiul verde de negară”, „Sus, pe malul Nistrului”, iar din noul proiect pe al artiștilor –  folclor orășenesc, piese precum „Un student”, „Dragoste”, „La Valea Morilor”.

Deși profesorul Nicolae Gribincea a spus că nu prea obișnuiește să cânte piese dintr-un repertoriu care nu-i aparține, aflându-se la Suceava, în Bucovina, a dorit să ofere în dar sucevenilor și piesa „Cântă cucu-n Bucovina”, pe care a interpretat-o împreună cu „Plăieșii”, spre bucuria publicului. La final, s-a cântat și „La mulți ani!” (marca Plăieșii).

De asemenea, Nicolae Gribincea le-a oferit prilejul și tinerilor săi colegi din grupul vocal să se afirme, să cânte piese etnofolclorice care să le pună în valoare potențialul. Publicul a apreciat și aplaudat evoluția acestora. Apreciați și aplaudați au fost și instrumentiștii ansamblului, coordonați de Ion Glodea (nai, fluier).

„Folclorul nu va seca niciodată”

Ansamblul etnofolcloric “Plăieşii”, din Republica Moldova, laureat al mai multor festivaluri, a fost creat şi îndrumat de Nicolae Gribincea. Anul trecut, în 2019, „Plăieșii” au sărbătorit 30 de ani de activitate.

Profesorul Nicolae Gribincea, un neobosit căutător de folclor, ne-a spus, la finalul spectacolului (după ce a făcut fotografii cu fanii și a dat autografe pe CD-urile lansate în ultimii ani), că în fiecare an merge în expediții de câte zece zile, însoțit de „plăieși”, prin satele basarabene pentru a culege folclor. „Folclorul nu va seca niciodată. Poporul este creativ. Există creație și avem un repertoriu vast care încă așteaptă să fie descoperit și cules. Acolo, la sat, este folclorul adevărat. Noi culegem acele cântece vechi, punem suflet în ceea ce facem, punem pasiune și dăruim publicului ce avem noi mai bun. Așa credem”, ne-a spus Nicolae Gribincea. Artistul a completat că a lansat un proiect nou, „folclorul orășenesc”, cu piese mai moderne, care să atragă mai mult tineret la spectacolele plăieșilor, piese care pot fi o alternativă la ceea ce se ascultă prin discoteci, „în încercarea dea menţine tineretul în aura frumoasă a folclorului şi a tradiţiilor, pe care le preluăm şi le ducem mai departe”.

Cântec, omenie, respect

Maestrul Nicolae Gribincea îşi laudă cu fiecare ocazie „elevii”, despre care spune că sunt „nişte împătimiţi ai folclorului care simt nevoia să vină la repetiţii şi să cânte. Şi cum programul ansamblului este bogat, fiecare membru al acestuia se regăseşte în repertoriu”.

Sucevenii care au ales să plătească bilet pentru a-i asculta pe „plăieși” pot considera că, preț de două ore, profesorul Nicolae Gribincea și colegii săi din grupul vocal, dar și colegii instrumentiști, au predat o lecție – etnofolclorică de calitate. Poate așa a înțeles și publicul mai bine ce înseamnă „cântecul, dansul, jocul teatralizat, care fac parte dintr-o lume minunată, o lume care modelează sufletul aşa cum numai tradiţia poate s-o facă”.

Așadar, la Suceava, „Plăieşii” au evoluat cu succes (cântec, omenie, respect)fiind aplaudaţi şi apreciaţi de public atât pentru repertoriu, interpretare, dar şi pentru ţinutele impecabile pe care le-au purtat pe scenă.