Nicolae Gribincea

Conducător

Eu sunt una cu cântecul, principala necesitate a sufletului meu

Nicolae Gribincea s-a născut la 20 octombrie 1961.
1979-1980 – studiază la Colegiul „Elena Sârbu” din Soroca, specialitatea coregrafie.

1984-1988 – studiază la Institutul de Arte „Gavriil Muzicescu”, Facultatea Culturologie.

1984 – vine în ansamblul „Tălăncuța”.

1988-1999 – este artist de balet în formațiile profesioniste de cântec și dans popular „Lăutarii”, „Floarea Moldovei”, „Fluieraș”.

A susținut spectacole în România, Austria, Franța, Bulgaria, Azerbaidjan, Cipru, Finlanda, Georgia, Germania, Grecia, Italia, Lituania, Letonia, Rusia, Spania, Turcia, Ucraina.

Este laureat al multor festivaluri internaționale.

1989 – organizează la Liceul teoretic român-francez „Gheorghe Asachi”, studioul folcloric Plăieșii.

1996-2002 – lansează colectivul popular ostășesc „Salvatorii”.

1997 – șef secție Tineret, Cultură și Sport, pretura Buiucani.

1999 – activează în aceeași funcție la Pretura Botanica.

2000 – face studii postuniversitare la Academia de Administrare Publică de pe lângă Președintele Republicii Moldova.

Realizează, în grup și individual, expediții folclorice (în Bucovina și Bugeacul de Jos).
1990 – a fost distins cu Premiul „Gheorghe Asachi” al Ministerului Învățământului.

1994 – se învrednicește de Premiul Special „Ethnos” al Ministerului Culturii

Înregistrează la Radioteleviziunea Națională peste 30 de creații folclorice, participă la numeroase emisiuni.

1996 – inițiază Festivalul obiceiurilor și tradițiilor de iarnă „Florile dalbe”.

1997 – organizator al Festivalului cântecului popular pascal „Pentru Tine, Doamne”! și al Festivalului de folclor ostășesc „La onor la datorie”.

2006 – editează cartea „Învrednicește-mă, Doamne”.

2007 – editează cărțile „Tăpănuța cea de aur” și „ABC muzical”.

2010 – i se decernează titlul onorific „Maestru în Artă”.

2013 – i se oferă Ordinul „Gloria Muncii”, pentru munca îndelungată și prodigioasă în domeniul culturii, contribuție la valorificarea și promovarea tezaurului folcloric Național și activitate organizatorică intensă.

„Ce sunt, de fapt, cântecele lui Nicolae Gribincea? Reverberații psalmice? Melodii celeste? Curățenie și echilibru interior ce se lasă peste neam, venind din răsărituri și apusuri? Cântări ale sufletului ce se înalță armonios spre cer? Doinire Dumnezeiască de vocale care zidesc în noi ceea ce se numește nădejde în Cel de Sus? – Cântecele lui Gribincea sunt imnuri pentru mileniul III. Orice ar fi, plăsmuindu-le, autorul lor rămâne cu toată făptura sa în Galaxia  ce constituie, de la începutul începuturilor, temelia și sensul viețuirii omului pe pământ – credința în Dumnezeu. Nicolae Gribincea creează în numele acestei credințe, inspirat de măreția și generozitatea Divinității. Maniera modernă, actualizată și transfigurată, în care sunt realizate aceste cântece, nu le știrbesc aureola. Ele rămân a fi un frumos rezultat al semănării de lumină în întunericul spiritual, care deseori ne afundă în bezne.”

ANDREI TAMAZLÂCARU, folclorist

Nicolae Gribincea s-a născut la 20 octombrie 1961, în satul Mingir, Hâncești. Este al patrulea copil din cei opt. Cântecul l-a moștenit de la mama, iar dansul de la tata. Tata era o fire foarte artistică, doar că era mai retras, nu își manifesta aptitudinile de dansator, mama în schimb, cânta foarte bine, avea o voce de răsuna toată mahalaua. A crescut cu repertoriul lui Nicolae Sulac. Obișnuia să urce pe un par la poartă și le cânta trecătorilor din repertoriul marelui rapsod. În clasa a IV-a a cântat prima oară pe scenă și specialiștii de la clubul din sat i-au confirmat lui și părinților săi că are voce bună. Regretă că n-a avut acces în copilărie la o școală de folclor, dar din clasa a IV-a până în clasa a IX-a a cântat în taraful de la Mingir.

Mărturisește că muzica este remediul prin care sufletul său tinde să se exprime în valențe artistice, cântecul fiind cea mai potrivită modalitate de expresie a eului său lăuntric – atât omenesc, cât și creativ. Uneori muzica îl bântuie ca o furtună, alteori îl face să cugete până la lacrimi. Cântecele, piesele muzicale, îndeosebi cele cu caracter religios, sunt oglinda în care se uită sufletul lui Nicolae Gribincea, acest brav fecior al neamului care a venit pe lume pentru a-și crește sufletul și a împărți semenilor din bogăția lui spirituală manifestată prin creații artistice. Sufletul lui Nicolae Gribincea tot timpul vibrează, cântă și este în căutare de noi comori! Ori de câte ori îi este greu, zice o doină. Cântă pentru sine, pentru astâmpărarea sufletului. „Mi-s tare de dragi ducătorii de cruce precum este Nicolae Gribincea, fiindcă-s deosebiți”

IULIAN FILIP, scriitor

Neobositul Nicolae Gribincea, la început dansator, apoi interpret, textier, autor de cărți, a făcut atât de multe pentru cultura noastră încât ar trebui să-i fim recunoscători. Cea mai mare realizare a lui rămâne a fi acești artiști din ansamblul etnofolcloric „Plăieșii” pe care reușește să-i mențină lângă el timp de 30 de ani. A avut întotdeauna convingerea că valoarea nu-și pierde autenticitatea indiferent de spațiu și timp.

 

Responsabilitatea îi este caracteristică, o condiție esențială pentru a reuși. În viață și emoția contează, spune Nicolae Gribincea. Cei lipsiți de emotivitate nu pot crea.
S-a format ca și coregraf în școala sovietică de dans. A dansat timp de trei ani în ansamblul „Flotskie rebeata”, la Sevastopol. Revenit din armată a urmat studiile Institutului de Artă din Chișinău și a fost prins în vâltoarea dansului. Până să ajungă la Tălăncuța, a fost artist de balet în formațiile profesioniste de cântec și dans popular „Lăutarii”, „Floarea Moldovei”, „Fluieraș”.

 

Întâlnirea cu Andrei Tamazlâcaru și apropierea de „Tălăncuța” l-a făcut să se reorienteze și să dea prioritate cântecului. Cei care trec prin folclor, mărturisește maestrul, niciodată n-o să-și uite rădăcinile, neamul, pentru că folclorul este ca un generalizator care te ridică la o anumită treaptă de a înțelege lucrurile, de a le vedea altfel, de a te posta într-un anumit spațiu, loc, timp și de a încerca să te definești față de ceea ce te înconjoară.

Prima întâlnire cu Domnul Tamazlâcaru, s-a produs la un concert, atunci nu a cântat pe măsura așteptărilor sale, iar a doua zi a mers la el în birou și l-a rugat să-l ajute să găsească modele bune. I-a dat un cântec de recruție. Apoi i-a mai dat unul. A dansat în armată, apoi la Academie, la „Miorița”, astfel că voia să se ocupe de coregrafia tradițională și în cadrul ansamblului „Tălăncuța”, dar nu prea a reușit, artiștii care deja erau trecuți prin moara folclorului nu l-au luat în serios.

Andrei Tamazlâcaru l-a îndrumat spre cântecul neaoș, autohton, neștiut de mulțime. Primele expediții folclorice le-a făcut singur, în satul de baștină Mingir, apoi au urmat Voinescu, Horjești, Regina Maria (Semionovca, pe atunci). Erau încercările lui de a-și alcătui repertoriul. Din satul Mingir a descoperit de la Tomiță Munteanu jocul pruncului, care ținea de folclorul copiilor. Prima expediție în care au mers împreună cu Andrei Tamazlâcaru și Iulia Osoianu s-a întâmplat în anul 1989, în Satul Nou, regiunea Odessa. A avut prilejul de a cunoaște în expediții oameni frumoși, sinceri, firești, purtători de cultură tradițională. Apoi Domnul Tamazlâcaru i-a mai pus o sarcină, să studieze dansul tradițional, în paralel cu cântecul. Vedea că își dorește să și cânte. Astfel a învățat stilurile interpreților din teritoriu. Așa de fapt, a început să se nască artistul Nicolae Gribincea. Totul a venit pe parcurs. A acumulat gust artistic deosebit, repertoriu unical și a învățat să îl pună în valoare cu ajutorul colectivului pe care-l diriguiește. Îi este recunoscător dascălului său, Andrei Tamazlâcaru, care l-a ajutat întotdeauna cu repertoriul, dar și cu un sfat la momentul oportun.

 

„Pentru mine ca interpret este important să cânt sincer, autentic, țărănește. Cântatul nu este o profesie, este altceva: o pasiune, o stare de spirit, un fel de scut protector ce mă ferește de mediocritate și de prostie, care, din păcate, e fără margini și face mult rău. Un cântec de valoare e ca și o personalitate: are caracterul, ținuta, starea și demnitatea sa.”

NICOLAE GRIBINCEA

Repertoriul de dădăcit este un capitol aparte în creația lui Nicolae Gribincea. Dezmierdările, cântecele de leagăn, melodiile de jucat și alte forme etnopedagogice constituie preocuparea lui de mulți ani. Colindele, cântecele ostășești, de recruție, de dor, de  înstrăinare, de dragoste, sunt și ele în permanență în atenția lui. Către toate acest tezaur i-a îndreptat atenția mentorul său, folcloristul Andrei Tamazlâcaru.
Nicolae Gribincea are o relație specială cu Divinitatea. Consideră că în relația individ – Dumnezeu sunt foarte importante timpul, locul, starea sufletească, intonația cu care îi adresezi rugăciunea.

„Atunci când zicem Dumnezeu, avem în vedere o energie care leagă lucrurile. Dumnezeu este dragoste, frumos, lumină și noi trebuie să creștem această părticică de Dumnezeire din noi. Eu împreună cu „Plăieșii” o facem prin artă. Îi învăț și pe ei că mintea, dacă nu știi să o oprești ești purtat de colo-colo. Se spune că între două gânduri, anume pauza este Dumnezeirea. Dacă am putea opri aceste gânduri și am coborî din minte în inimă, ne-am întâlni cu partea Divină din noi înșine, ne-am găsi echilibrul moral, spiritual.”

NICOLAE GRIBINCEA

 

Pe lângă fenomenul „Plăieșii” care se conturează atât de frumos după o perioadă de continuă creație, îndelungi căutări, expediții, pe parcursul anilor, Nicolae Gribincea a condus și ansamblul „Salvatorii”, de la o unitate militară din cadrul Ministerului Apărării. Este și mentorul ansamblului „Haiducii” la Centrul de excelență în transporturi și se bucură că acești tineri pleacă în viață cu un anumit repertoriu, cu o anumită conduită și crede că acesta este rostul lui pe acest pământ, să aducă dragostea de cântec pentru toți cei care doresc să o însușească.

NICOLAE GRIBINCEA DESPRE SUFLET
Lumea trebuie să-și găsească pacea interioară, să ajungă la sine prin liniște. Ajungând la sine te descoperi și te poți regăsi în mediul și în viața pe care o trăiești. Se zice că rugăciunea este comunicarea noastră cu Dumnezeu și este nevoie de această rugăciune măcar o dată în zi dacă nu de trei ori și mai des. Aici vorbesc despre o rugăciune trăită, simțită. Avem o mare responsabilitate prin ceea ce spunem, cum spunem, cui spunem, pentru că vorba Sfântului Ioan Hozevitul: „Omule, ce mare răspundere ai prin tot ce spui, prin scris sau viu grai, căci ea mereu spre iad sau rai o să te-ndrume”. Prin ceea ce faci creezi un anumit spațiu, o anumită stare energetică pe care dacă o alimentezi cu frumos, crește frumosul, iar dacă o alimentezi cu negativ, sporește negativul. Eu aleg să transmit frumosul și să înmulțesc părticica de Dumnezeire care mi-a fost dată la naștere.

*** „Eu am avut o simpatie aparte față de Nicolae Gribincea. L-am cunoscut în „Tălăncuța”. El fiind de fire mai modest și timid, și-a început cariera cam târziu, de fapt, ca și toți Tălănciștii. Dar, totuși, având academia neoficială a lui Andrei Tamazlâcaru, cred că Nicolae a perceput și a conștientizat lucrurile mai bine decât noi toți. De la bun început el a efectuat expediții într-un mod frecvent și foarte sârguincios. Recunosc, în Bucovina Nicolae Gribincea a făcut mai multe expediții decât mine pentru că de multe ori mă contactează și-mi spune, probabil descifrând fonogramele: – Nănașă, nu vrei să-ți dau un cântec frumos din Bucovina? Nicolae este un artist împlinit. Dansator, interpret, compozitor, a editat cărți cu versuri și muzică pe care ansamblurile folclorice le preiau în repertoriul lor, aceste minunate imnuri celeste. Nicolae Gribincea este un neobosit om de cultură căruia îi doresc spor și reușită în toate.”

MARIA ILIUȚ, interpretă

Membrii ansamblului

Mihai Leon

Tobă

Sunt o fire extrem de modestă și prefer să las faptele să vorbească despre mine

Activez în ansamblul “Plăieșii” din anul 2013. Datorită dragostei mele pentru folclor, sentiment care mi-a fost implantat în suflet încă de la o vârstă fragedă, mi-a fost ușor să mă adaptez în acest colectiv pentru că munca de echipă a devenit în timp una colegial – prietenească. Școala “Plăieșii” înseamnă mai mult decât muzică.

Este o școală a vieții ghidată de domnul Nicolae Gribincea și de publicul pe care îl avem, generos în aplauze și prezent în număr mare la spectacolele noastre. Acestea sunt componente care mă fac să-mi doresc în continuare să-mi desfășor activitatea aici. Cuvintele care ar caracteriza cel mai bine ansamblul nostru sunt: atitudine, pasiune, sârguință, har, fenomen.

Domnul Nicolae Gribincea, mentorul nostru, este o enciclopedie. De la el am învățat foarte multe lucruri. De fapt, mai tot timpul învățăm câte ceva. Este omul potrivit la locul potrivit și întotdeauna știe să intervină cu o vorbă bună. Cinci lucruri mereu actuale pe care le educă Nicolae Gribincea la școala “Plăieșilor”? Punctualitate, dăruire de sine, dezvoltarea eului lăuntric, felul în care te manifești în fața publicului și desigur, viziune asupra tradițiilor.

 

Există niște reguli nescrise dar obligatorii pe care trebuie să le întrunească fiecare membru al ansamblului “Plăieșii” pentru a fi parte din acest colectiv. Fiecare dintre noi încercăm să dăm dovadă de responsabilitate asumată, atitudine profesionistă pentru ceea ce facem, punctualitate maximă, atitudine etică și estetică la nivel înalt. Un moment foarte important este să știm purta costumul tradițional pe care l-aș defini prin trei cuvinte: valoare, neam, acasă.

 

Mă număr printre puținii norocoși care au avut ocazia să meargă în expediții de cercetare folclorică alături de Nicolae Gribincea. Este o experiență frumoasă care te pune în contact cu oameni noi, oameni care trăiesc în rânduială și încă mai țin la obiceiurile și tradițiile locului de baștină. Cu trecerea timpului ne este tot mai greu să găsim informatori, majoritatea fiind persoane de vârsta a treia. Mai avem însă norocul să dăm peste purtători de folclor prin satele răzășești, de la care preluăm informația și ne asumăm misiunea de a o prezenta publicului larg.

 

Primul cântec pe care l-am învățat când am venit la “Plăieșii” a fost “La omul care mi-i drag”, unul care a adunat milioane de vizualizări pe rețelele de socializare. Este un cântec fără de care nu suntem lăsați să plecăm din scenă, indiferent de tematica spectacolului. Poate una dintre cele mai grele încercări este provocarea de a alege o piesă preferată din repertoriul nostru. Toate îmi sunt dragi, în special bătutele… Eu sunt de la sud.

Dacă la începuturi printre spectatorii noștri vedeam mai mulți reprezentanți de vârsta a doua, acum ne bucurăm să vedem din ce în ce mai mulți tineri la spectacole. În toți acești ani am adunat în jurul nostru oameni care au un gust muzical foarte select și pot aprecia muzica folclorică la justa valoare. Publicul care vine la spectacolele “Plăieșilor” caută să se hrănească cu folclor autentic și să-și ungă sufletul cu mirul din zestrea cântului străbun.

Blitz interviu

Motto:“Fii tu însuți!”
• Scena este parte din viața mea.
• Folclorul reprezintă pilonul de bază al gândirii unui popor.
• Talentul este dat de Dumnezeu.
• Fiecare îl avem, totul este să-l descoperim.

Membrii ansamblului

Dorin Belous

Cobză

Calitățile care mă recomandă sunt cele legate de profesionalism.

Îmi place să spun lucrurilor pe nume dar accept deopotrivă să mi se spună adevărul în față, chiar dacă există riscul să mă indispun.

Am venit la “Plăieșii” în anul 2012. Sunt și până astăzi în ansamblu din simplul motiv că m-am îndrăgostit cu adevărat de acest cântec folcloric dar și pentru că suntem  remunerați pentru  munca noastră, este hrana noastră cea de toate zilele.

Cântecul de ciobănie “Sârbul și Sârboaica” a fost  primul pe care l-am auzit când am venit la ansamblu, dar cel mai aproape de inimă rămâne a fi ,,Mama me când m-o făcut” , deoarece mă regăsesc în aceste versuri.

De fapt, dacă am ajuns să iubesc atât de mult muzica folclorică, este în totalitate meritul dlui Nicolae Gribincea. Tot el ne-a învățat să fim corecți unul cu altul, să glumim fără să exagerăm, să fim responsabili, să nu fim ca toți dar să avem individualitate.

 

În colectivul nostru toți vibrează pe aceeași undă. Nu există divergențe între colegi pentru că știm fiecare ce avem de făcut. Fiecare dintre noi își aduce aportul și participă zi de zi la creșterea calității ansamblului.

Expedițiile în care pleacă an de an Domnul Gribincea sunt esențiale deoarece o mare parte din repertoriul “Plăieșilor” este rezultatul cercetărilor. Din asta învățăm că originea adevăratului folclor vine de la oamenii satelor noastre.

 

Portul tradițional pentru mine înseamnă revenirea acasă indiferent de locul unde ne aflăm.

 

Am simțit că muzica și cântecul mereu au întrunit oamenii și au făcut lumea mai comunicativă. Publicul nostru este mereu activ, receptiv și în mare parte frații noștri români sunt cei care iubesc “Plăieșii”.

Invităm oamenii la spectacolele pe care le organizăm fiindcă produsul “Plăieșilor” este unul autentic și nu uităm să venim la fiecare apariție cu ceva nou.

Toti 3 instrumentisti

Blitz interviu

Motto: “Dacă e important să știi ce știi, deopotrivă de important este să știi ce nu știi”.
• Scena este cea care ne face să ne simțim artiști.
• Folclorul este coloana vertebrală a unui popor.
• Talentul este Binecuvântarea lui Dumnezeu.

Membrii ansamblului

Sergiu Cernogal

Contrabas

Sunt un tânăr care știe să-și mențină mereu dispoziția în formă și îndrăznesc să afirm că sunt o fire prietenoasă.

Sunt absolvent al Colegiului de muzică de la Soroca și student la catedra de instrumente populare la “Academia de muzică, teatru și arte plastice. Ansamblul etnofolcloric “Plăieșii” este pentru mine o a doua familie, iar dul Nicolae Gribincea îmi este un al doilea tată.

Dacă ar fi să-i atribui câteva caracteristici cred că aș spune că acest colectiv este valoros, tânăr, creativ.

 

Am simțit încă din primele luni de activitate la “Plăieșii” că datorită cântecului pe care-l promovăm, suntem înconjurați de oameni de calitate, sufletiști, care pun preț pe adevăratele valori ale vieții, oameni care își iubesc neamul și țara.

 

I-aș invita pe toți cei care încă n-au reușit să ne descopere, să vină cel puțin la un spectacol și să asculte cântece adevărate, filtrate cu mult bun gust de către mentorul nostru Nicolae Gribincea.

 

 

Sunt piese adunate una câte una în expedițiile folclorice și aici trebuie să-i mulțumim conducătorului nostru pentru truda domniei sale și pentru că ne învață doar lucruri demne de transmis mai departe, din generație în generație.

Blitz interviu

Motto-ul: “Muzica este graiul pasiunii”
• Scena este gândul exprimat.
• Folclorul reprezintă putere și caracter.
• Talentul este dar de la Dumnezeu.

Membrii ansamblului

Vasile Lupașcu

Braci

Calitățile care mă reprezintă sunt respectul față de colegi, punctualitatea, disciplina și nu în ultimul rând, atitudinea profesionistă.

Am venit la “Plăieșii” în anul 2019 și apreciez simțul colegialității care predomină în ansamblu, atitudinea serioasă și dragostea față de folclor. În viziunea mea, cuvintele care ar caracteriza ansamblul etnofolcloric “Plăieșii” sunt: tinerețea, șarmul, ambiția, profesionalismul și prietenia.

Primul cântec pe care l-am învățat când am venit la “Plăieșii” a fost: “La omul care mi-i drag”. În timp, le-am îndrăgit pe toate pentru că în toate las o parte din sufletul meu atunci când le acompaniez. De la maestrul Nicolae Gribincea am preluat încrederea și gustul pentru folclorul autentic. 

 

El educă plăieşilor disciplina, atitudinea serioasă faţă de tot ce fac, simplitatea, colegialitatea şi dragostea fără margini pentru folclor. Toţi membrii ansamblului ştiu că atitudinea profesionistă contează oriunde și oricând. Un plăieş trebuie să dea dovadă de multă omenie, să fie simplu în vorbe și în fapte.

 

Sunt convins că un popor care se respectă nu poate exista fără muzica, portul și tradițiile naționale. Prin expedițiile folclorice pe care le realizăm împreună, reușim să ne îmbogățim repertoriul și să cunoaștem adevărata vibrație a spiritului și a sufletului românesc.

 

Publicul “Plăieșilor” include oameni frumoși și curați la suflet care iubesc folclorul adevărat preluat de la sursă.

Blitz interviu

Motto: “Oferă și vei primi”.
• Scena este sfântă.
• Folclorul reprezintă esența identității noastre.
• Talentul este un dar.

Membrii ansamblului

Victor Dumbraveanu

Fluier

Sunt o persoană punctuală şi încerc să fiu respectuos cu oamenii care mă înconjoară.

 De asemenea, încerc să fiu perseverent, perfecţionist, corect cu mine şi cu cei din jurul meu. Sunt unul dintre cei mai noi membri ai ansamblului etnofolcloric “Plăieșii” iar  atmosfera plăcută şi dragostea de folclor care este la cote maxime cred că mă va face să activez o perioadă îndelungată în colectiv. 

Aici găsesc mereu o explozie de emoții, profesionalism din partea fiecărui participant la actul artistic, tradiție, multă perseverență şi dinamism, ceea ce mă obligă să ţin ritmul. 

Şi în cazul meu ca şi în cazul multor colegi, primul cântec pe care l-am învățat este “La omul care mi-i drag” pentru că reprezintă unul dintre şlagărele ansamblului. Am reuşit în scurt timp să îndrăgesc tot repertoriul nostru dar o melodie care-mi merge la suflet este: “Păhăruț cu floricele”. Este o piesă care îți creează dispoziție bună de la primele acorduri.

 

Consecvență, perseverență, empatie și creativitate sunt lucrurile pe care le învăţ zilnic de la dul Nicolae Gribincea care este un adevărat conducător. El ştie să educe “Plăieşilor” punctualitatea, autoinstruirea continuă, respectul pentru colegi şi nemijlocit, perseverența, care face ca lucrurile să se mişte înainte. Pentru a rămâne în această echipă trebuie să întruneşti în mod obligatoriu aceste calităţi: profesionalism, implicare, tenacitate, punctualitate şi colegialitate. Expediţiile folclorice ne ajută să ne completăm repertoriul, să ne îmbogăţim spiritual şi muzical. 

Portul tradiţional reprezintă pentru mine legătura cu strămoşii iar noi venim în faţa publicului aducând în scenă acest model de odinioară. Aşadar, îndemn publicul să vină la spectacolele noastre pentru că suntem autentici şi adevăraţi prin felul de a ne manifesta şi prin felul de a cânta. Mă bucur să avem de fiecare dată un public receptiv, primitor şi cald. Altfel nu poate fi, pentru că aceştia sunt oameni îndrăgostiţi de frumos. 

Blitz interviu

Motto: “Dacă nu poți face ceva frumos pentru cei care te înconjoară, măcar nu încurca altora să o facă”
• Scena reprezintă emoţii de nedescris.
• Folclorul este ADN-ul poporului nostru.
• Talentul este har divin.

Membrii ansamblului

Alexandru Donos

Vioară

Sunt responsabil, pragmatic, glumeț și creativ.

M-am înrolat în armata “Plaieșilor” în anul 2007 și mi-a plăcut mult specificul repetițiilor, repertoriul dar nu în ultimul rând, colectivul extrem de prietenos unde persistă mereu simțul umorului.

 

Aș vrea ca acest proiect frumos să dăinuie cât mai mult pentu că simt nevoia neîncetată de a oferi oamenilor bucuria cântecului folcloric românesc în care se regăsește filosofia multiseculară a națiunii noastre.

 

Dacă-mi amintesc bine, prima oară când am venit la ansamblu am auzit un cântec de cătănie: “Din armat’ când am venit”. Domnul Nicolae Gribincea m-a învățat să fiu mai temperat, mai răbdător dar și mai perseverent în ceea ce fac zi de zi.

 

Câteva lucruri mereu actuale pe care le educă Nicolae Gribincea la școala “Plăieșilor” ar fi: toleranța, optimismul, responsabilitatea, perseverența și artistismul. Orice membru al colectivului nostru trebuie să fie responsabil atât pe scenă cât și în afara ei. Punctualitatea și acuratețea în interpretare sunt și ele obligatorii, precum și hărnicia dar și respectul față de colegi. Noi la Plăieșii suntem ca o familie mare.

 

Portul tradițional pentru mine reprezintă o stare de spirit și o revenire la valorile strămoșilor noștri. Expedițiile folclorice sînt un izvor nesecat de tezaur imaterial și au un rol foarte important pentru a ne menține diversitatea și frumusețea repertoriului.

 

Încă din primul an de activitate în acest colectiv am simțit că datorită cântecului pe care-l promovăm am adunat oameni de calitate în jurul meul.

 

 

Publicul nostru este lumea frumoasă care ține la neamul și tradițiile românești. Cei care încă n-au ajuns la un spectacol de-al nostru, ar trebui să vină pentru că numai folclorul ne mai ține împreună ca neam. Altfel nu avem nici cea mai mică șansă de a rezista în timp împotriva globalizării care își face lent dar sigur procesul de omogenizare a tuturor națiunilor de pe glob.

Blitz interviu

Motto: "Nu lăsa pe mâine ceea ce poți face azi".
• Scena este spațiul unde are loc fuziunea emoțională între spectator și interpret.
• Folclorul este îngerul păzitor al unui neam.
• Talentul este ca o piatră prețioasă care necesită să fie șlefuită și prelucrată cu multă măiestrie, altfel, rămâne doar o simplă piatră.

Membrii ansamblului

Dumitru Popa

Nai

Dacă ar fi să mă descriu, atunci aş spune că omul este slăvit prin muncă, iar mie nu mi-a fost frică niciodată de muncă. Este drumul firesc pe care îl parcurge un muzician în fiecare zi.

La Plăieşii am venit în anul 2022 şi m-am bucurat să găsesc un colectiv cu o atmosferă prietenoasă. Din experienţa pe care o trăiesc alături de băieţi, cuvintele care ar caracteriza ansamblul etnofolcloric “Plăieșii” ar fi: autocar, 500 km, repetiție, “hai iar” şi lista poate continua.

Popa 1

Primul cântec pe care l-am învățat când am venit la “Plăieșii” a fost  “La omul care mi-i drag”. Nu există spectacol la care acesta să nu fie solicitat. De cele mai dese ori îl interpretăm chiar repetat şi obligatoriu împreună cu toţi spectatorii. Din această activitate am înţeles că omul fericit ştie să creeze o atmosferă fermecătoare în jurul său. De la conducătorul nostru, Nicolae Gribincea, am învăţat ce înseamnă punctualitatea, o calitate pe care trebuie să o aibă orice artist pentru a obţine performanţă. De asemenea verticalitatea, stima, responsabilitatea, dragostea pentru folclor sunt pilonii pe care se bazează succesul. Portul tradițional este veşmântul în care ne prezentăm în faţa spectatorilor şi cred că el reprezintă istoria neamului. Publicul nostru este compus din oameni îndrăgostiți cu adevărat de frumos.

Blitz interviu

Motto: “Bate fierul cât e cald”
• Scena presupune pregătire şi responsabilitate.
• Folclorul este înțelepciunea poporului.
• Talentul este o abilitate.

Membrii ansamblului

Valentin Golovatiuc

Voce

Sunt un simplu om care își propune să învețe în fiecare zi ceva nou de la viață.

Fac ceea ce îmi place și mă reprezintă și vreau să cred ca o fac bine, cu mult drag și dăruire de sine. Studiez și practic cercetarea folclorului muzical-coregrafic, dar mă preocupă și conservarea biodiversității și protecția resurselor naturale.

În componența “Plăieșilor” mă număr din anul 2014. În timp, acest colectiv a devenit pentru mine o a doua familie, locul unde mă simt la fel de bine ca acasă. “Plăieșii’ înseamnă în primul rând o echipă foarte bine coagulată, atitudine, onestitate, tinerețe și artă.

Când am venit la “Plăieșii” știam deja multe piese din repertoriul ansamblului, dar în perioada când am început repetițiile învățam programul de cântece religioase. “Imnul credinței” a fost primul cântec transcris în caiet. Cântecul meu preferat este „La casa de omenie” pentru că anume acest cântec a fost descoperit în prima mea expediție folclorică la “Plăieșii”.

De la Nicolae Gribincea poți învăța doar de bine, el mereu ne insuflă că atunci când vrei să-ți reușească un lucru, neapărat trebuie să-l faci cu drag. Directorul școlii “Plăieșii’ insuflă elevilor săi: punctualitatea, onestitatea, omenia, dragostea față de neam. Un plăieș neapărat trebuie să fie mai întâi de toate un om devotat și bineînțeles talentat. Pentru că ansamblul are un program foarte încărcat trebuie să fie pregătit pentru a face față drumurilor lungi, obositoare, iar atunci când este cazul, să se poată mobiliza rapid și să iasă la atac. Însuși Dumnezeu a binevoit ca să adune la “Plăieșii’ băieți buni care își cunosc rostul, care își fac meseria cu devotament și care fac lucruri frumoase.

Portul tradițional este o nestemată a neamului nostru, este ceea ce ne identifică ca popor iar atunci cand îl îmbrăcăm, neapărat ne impune respect față de ceea ce e al nostru. Sunt mândru că port căciulă și suman și-s fecior de vrednic neam.

Expedițiile folclorice stau la baza Ansamblului Etnofolcloric “Plăieșii”. Datorită expedițiilor noi am acumulat un vast repertoriu de cântece și dansuri. Eu fiind la rândul meu conducătorul artistic al unui ansamblu folcloric de copii, știu cât este de greu să aduni un repertoriu autentic și valoros. Mă simt mândru că de patru ani sunt părtaș la expedițiile folclorice ale “Plăieșilor” unde am găsit deja câteva piese care înregistrează peste 1 milion de vizualizari pe Youtube.

 

Întotdeauna cântecul a adunat oameni buni în jurul nostru, evident că asta s-a întâmplat și în viața mea. Datorită “Plaieșilor” mi-am făcut prieteni noi și am întâlnit oameni frumoși în cale. Publicul nostru vine la spectacole pentru că știe că de fiecare dată va vedea ceva nou. Niciun spectacol susținut de “Plăieșii” nu a fost identic. Eu sunt fericit când văd la concert oameni de toate vârstele începând de la copii, tineri și bătrâni: „De la copil cu țâța-n gură, până la cel cu barbă sură”, vorba poporului.

Blitz interviu

Motto: “Ceea ce suntem se va vedea în ceea ce facem”.
• Scena este ca o biserică unde artiștii își spun rugile prin cântec.
• Folclorul reprezintă scutul și arma unui popor.
• Talentul este darul lui Dumnezeu.

Membrii ansamblului

Mihai Cordoneanu

Voce

Calitățile care mă reprezintă în fața lumii și a colegilor ar fi responsabilitatea, politețea, perseverența, cumpătarea și optimismul.

Am venit la “Plăieșii” în anul 2012. M-a adus aici pasiunea pentru cântecul popular folcloric și mă ține în continuare repertoriul bogat și divers. Ansamblul nostru se diferențiază de celelalte prin atitudine, disciplină, muncă asiduă, caracter și talent. ,,La omul care mi-i drag,, este cântecul cu care m-au întâlnit Plăieșii. Astăzi unul din cele mai îndrăgite cântece este ,,Frunzuleană de chirău,, deoarece persistă proveniența noastră ca neam.

La “Plăieșii” am găsit stabilitate, autenticitate, tradiție, dragoste și multă muncă. Sus pe malul Nistrului – a fost cântecul care m-a întâmpinat la intrarea mea în colectiv și rămâne a fi favoritul meu. L-am îndrăgit fiindcă l-am simțit aproape de sufletul meu.

Am crescut la marginea codrilor avînd o copilărie deosebită marcată de aceste peisaje minunate și datorită cărora cântecul patriotic a devenit apropiat convingerilor mele.

 

Domnul Nicolae Gribincea ne-a învățat să fim disciplinați, să punem preț pe calitate și să avem o atitudine corectă față de oameni. Tot el este cel care ne-a adus mereu cântece folclorice inedite pentru sufletul ascultătorului. Ca să ajungi să fii membru al ansamblului etnofolcloric “Plăieșii”, trebuie să fii în primul rând talentat, receptiv, sârguincios, ascultător și să ai un aspect plăcut. Pentru un plăieș contează mult și portul tradițional întrucât reprezintă cultura unui popor, originalitatea lui.

 

Mă bucur că lumea apreciază foarte mult ceea ce le aducem spre audiție și desigur, suntem mereu înconjurați de oameni frumoși cărora le place ceea ce facem, iar asta ne face să fim mult mai puternici și să ne menținem ca un ansamblu profesionist.

 

Publicul nostru este unul generos, sunt oameni care ne iubesc și pe care îi iubim la rândul nostru. Îi invităm pe toți la spectacolele noastre pentru că avem un repertoriu deosebit, unde abordăm mai multe tematici și-i păstrăm autenticitatea cântându-l cu drag și dăruire minunatului public.

Blitz interviu

Motto: ,,Fericirea este în noi, niciodată în jurul nostru,,
• Scena este celebritate.
• Folclorul reprezintă totalitatea culturii spirituale Românești.
• Talentul este un dar de la Dumnezeu.

Membrii ansamblului

Sergiu Teleba

Voce

Mă consider o fire artistică, având un simț ascuțit al umorului, încercând să văd lucrurile doar pozitiv.

Sunt prietenos, sincer și răbdător, fiind respectat în rândul prietenilor adevărați. Consider că am gusturi alese, poate exagerate, cu tendințe spre încăpățânare. Sunt o personalitate vibrantă, cu bune calități de organizator. Încerc să fiu sârguincios, responsabil și să duc lucrurile începute până la capăt.

 

Nu știu cu siguranță când am venit la “Plăieșii”, însă știu când am făcut cunoștință pentru prima dată cu maestrul Nicolae Gribincea. Se întâmpla în anul 1993 la Școala nr. 9 din Chișinău. Atunci făceam parte din ansamblul de jocuri și cântece pentru copii. Am pierdut legătura cu dumnealui în anul 1996 când am fost transferat la altă instituție de învățămînt.

 

Însă spre bucuria mea, ne-am reîntâlnit întâmplător în oraș și mi-a propus să fac parte din alt ansamblu condus de el – “Stejăreii” de pe lângă Liceul “Gheorghe Asachi”. Evident, am acceptat cu drag, iar după desființarea acelui ansamblu m-a invitat să fac parte din ansamblul “Plăieșii”. Pentru a descrie acest colectiv m-ar ajuta cuvintele: autenticitate, suflet, sinceritate, dăruire și profesionalism. Mi-s dragi toate cântecele noastre deoarece nu doar le interpretăm, dar le trecem prin suflet, lăsând o părticică din noi în fiecare vers cântat.

 

Domnul Nicolae Gribincea este un exemplu demn de urmat, din toate punctele de vedere. Pentru mine este un părinte care a influențat pozitiv asupra educației, comportamentului și experienței în viață. El a imprimat în caracterul nostru niște legi pe care le respectăm cu toții. Fiecare membru al ansamblului manifestă un comportament decent, bună organizare, atitudine sănătoasă față de ceea ce face. Fiecare membru a ajuns la “Plăieșii” din dragoste față de folclor, și nu din interes.

 

Este știut lucru că majoritatea cântecelor ansamblului sunt culese de la oameni. Scopul expedițiilor este adunarea folclorului de la informatori, selectarea, prelucrarea, adaptarea și prezentarea produsului înapoi oamenilor, pentru continuitate.

 

Portul popular este pentru mine o stare de spirit, cartea noastră de vizită oriunde am merge în lume.

 

“Oamenii buni se adună întotdeauna la o vorbă de duh, la o masă bogată, un pahar de cinste și o muzică bună, că și asta nu strică”, cum spune Nicolae Gribincea. Publicul Plăieșilor este cel mai minunat, sincer și frumos. Până la urmă publicul este cel care alege, iar noi deja am făcut alegerea. Cum spune maestrul Gribincea: “Fiecare ascultător cu siguranță găsește un cântec pentru sufletul său din repertoriul “Plăieșilor”.

Blitz interviu

Motto: “Prin munca omul e slăvit”
• Scena este locul unde te afirmi.
• Folclorul reprezintă cartea de vizită a neamului.
• Talentul este har.

Membrii ansamblului

Nicolae Palade

Voce

Sunt un tânăr iubitor de frumos, de tradiție, neam și țară.

Îmi place lucrul bine făcut și oamenii de cuvânt. Încerc mereu să învăț ceva nou și să mă înconjor de oameni inteligenți și buni atât în ceea ce fac cât și la suflet. Mă recomandă cred eu, atitudinea serioasă față de orice lucru pe care îl fac, punctualitatea, respectul pentru sine și pentru cei din jur, talentul și capacitatea de muncă.

La “Plăieșii” am venit în anul 2011 și datorită atitudinii sănătoase care predomină în colectiv, activez și astăzi. Tradiție, creație, tinerețe, vigoare și un repertoriu nemaiauzit, sunt câteva calități care ar descrie ansamblul nostru. “La omul care mi-i drag” este unul din primele cântece însușite la ”Plăieșii” dar îmi sunt dragi toate pentru că fiecare exprimă și provoacă stări sufletești diferite.

 

Domnul Nicolae Gribincea ne-a învățat că totul pornește din adevăr. Aceasta este singura cale care te duce direct la inima ascultătorului. El ne-a îndemnat mereu să avem o atitudine serioasă față de ceea ce facem. Dragostea față de tradiție dar și curajul pentru a îndrăzni să facem lucruri frumoase sunt foarte importante. Doar prin muncă și dăruire de sine poți realiza lucruri mărețe.

 

Și nu în ultimul rând, el ne-a convins de faptul că efortul se răsplătește neapărat mai devreme sau mai târziu. “Plăieșii” sunt în primul rând o echipă în care punctualitatea, seriozitatea, talentul și omenia stau împreună. Noi știm că portul tradițional, prin însemnele sale, reprezintă codul nostru genetic și-l purtăm cu multă prețuire.

 

În expedițiile folclorice învățăm cum e să faci munca de teren propriu-zisă în vederea descoperirii unor materiale folclorice și punerea lor în lumină, șlefuindu-le și aducându-le înapoi publicului larg. Publicul nostru este inteligent și frumos la suflet. Cine? Doar acei oameni care pot aprecia un produs cultural bun și de calitate.

Blitz interviu

Motto: “Cred în Dumnezeu și în forțele proprii”
• Scena este altarul artei de orice gen.
• Folclorul reprezintă cartea de identitate a unui popor.
• Talentul este egal cu atât cât muncești.

Membrii ansamblului

Petru Covată

Voce

Îmi place muzica și dansul, sunt deschis cu oamenii și găsesc limbă comună cu oricine.

Am venit la “Plăieșii” pe 12 iunie 2019. Repertoriul etnofolcloric atât de frumos mă face să rămân împreună cu ei și astăzi. Primele cântece pe care le-am învățat au fost: “Hai, hai, lume-aleasă” și “Haide, lume’.

Unul din cele mai îndrăgite cântece din repertoriul nostru este “Frunzuliță troscoțelu”, pentru că reprezintă cele cinci etape pe care le trăiește omul într-o viață.

 

Nicolae Gribincea este profesorul nostru care se dedică în totalitate. El ne învață arta dansului, felul în care un artist trebuie să vibreze și să se comporte pe scenă pentru că este un proces mult mai complex decât ar părea la prima vedere.

În expediții, “Plăieșii” găsesc piese noi, le dau viață și le aduc în fața publicului. Iar publicul nostru este reprezentat de oameni din diferite categorii de vârstă. Pe noi vin să ne asculte chiar și cei care până acum nu au manifestat nici un interes față de folclor.

Costumul popular tradițional reprezintă îmbrăcămintea specifică unei regiuni sau țări. Pentru mine portul tradițional este o valoare, o bogăție moștenită de la străbunii noștri, pe care-l port cu demnitate și mândrie.

 

Disciplina, dragostea pentru folclor, simplitatea, deschiderea pentru ceva nou, sunt elementele de bază care ne caracterizează în totalitate.

Blitz interviu

Motto: “Dumnezeu îi dă fiecăruia dintre noi un cântec”
• Scena este un stimulator creativ pentru un artist.
• Folclorul reprezintă totalitatea creațiilor artistice ale unei culturi.
• Talentul este o meserie cu care te naști, nu una pe care ai de gând s-o înveți.

Membrii ansamblului

Valeriu Zorilă

Voce

Sunt o fire deschisă spre tot ce este nou, mă adaptez ușor oricăror schimbări dar îmi sunt foarte aproape tradițiile străbune și îmi place cântul folcloric.

M-am alăturat componenței Ansamblului etnofolcloric “Plăieșii” în vara anului 2019 iar repertoriul și creația ansamblului mă motivează să rămân împreună cu ei până astăzi.

Nouă, “Plăieșilor”, ne este caracteristică tradiția cântecului și jocului folcloric românesc, elemente de patrimoniu pe care le promovăm cu drag.

Repertoriul nostru este foarte variat dar cântecul “Rugăciune”, este unul care în viziunea mea transmite o mulțime de emoții și așterne o liniște deplină peste sufletele noastre.

Zorila 3

 

De la d-ul Nicolae Gribincea am învățat aproape tot ce este legat de activitatea artistică, ba chiar mai mult, am aflat unele specificități necesare unui interpret. El ne-a făcut să înțelegem că starea unui cântec și felul în care o transmiți, primează în scenă. În scenă trebue să vibrezi, să te dăruiești în totalitate publicului și să ții cont de faptul că orice dans, cântec, area caracterul lui care necesită să fie menținut.

 

“Plăieșii” înseamnă disciplină, dragoste față de folclor, simplitate, deschidere spre nou, interes pentru creație. Am învățat să purtăm cu demnitate și costumul popular care este extrem de valoros care necesită a fi păstrat și promovat.

 

Expedițiile folclorice au rolul de a completa și a lărgi repertoriul ansamblului prin informațiile preluate din prima sursă.

 

Publicul care vine la spectacolele noastre are posibilitatea să vadă întotdeauna ceva nou dar în același timp vechi, deoarece ansamblul are o manieră unică de interpretare care trebuie ascultată cel puțin o dată în viață.

 

Publicul nostru este unul care are interes pentru folclor și-l prețuim foarte mult. Am simțit de multe ori că grație cântecului, reușesc să adun lume bună în jurul meu.

Zorila 2

Blitz interviu

Motto: “Nu mă gândesc la viitor, va veni el oricum”.
• Scena este spațiul în care oricine se poate reprezenta în plan creativ și informativ.
• Folclorul reprezintă tradiție.
• Talentul este un dar pe care-l primești la naștere.

Membrii ansamblului