Interpretul şi folcloristul Nicolae Gribincea la Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală
În program au putut fi audiate piese din lirica dragostei, haiduceşti şi de recruţie: ,,Cal bălan cu şaua albă”, ,,Cât codru este de mare”, ,,Bate vântul papura”, ,,Haida la mândruţa mea”, ,,Trandafir de pe cetate”, ,,Câte flori sînt pe răzor”, invitaţii fiind acompaniaţi de Victor Botnaru (cobză), Dumitru Negură (fluier) şi Dumitru Tăbăşescu (violoncel).
,,Am avut la dispoziţie o lună pentru a ne pregăti de acest spectacol. Este un program mai tineresc, legat de cântecul ostăşesc, sunt incluse şi piese pe care le cântam când eram mai tânăr. Cântecele de haiducie, de recruţie sunt mai aproape de sufletul meu, poate şi aceasta este cauza că în repertoriul meu doineşte mai mult cântecul de haiducie”, afirmă interpretul.
În cadrul programului s-a menţionat că Nicolae Gribincea colectează cu o deosebită hărnicie, atât melodii, cântece folclorice, cât şi elemente de dans tradiţional, obiceiuri şi datini strămoşeşti, este unul dintre cei mai străluciţi discipoli ai şcolii folcloristice „Tălăncuţa” fondată de Andrei Tamazlâcaru. De la concert nu au lipsit Maria Iliuţ, Valentina şi Ileana Osoianu, Ion Paulencu, Andrei Tamazlâcaru, Dina Vrăjmaşu ş.a.
Astăzi, când întâlnirile cu interpreţii de valoare sunt atât de rare, la ,,Destine artistice …” ei vin pentru a cânta din dragoste pentru folclor. Apărut graţie interpretei Dina Vrăjmaşu, care este şi iniţiatoarea proiectului, ,,Destine artistice” se bucură în momentul de faţă de un mare succes. // Jurnal de Chisinau