Nicolae Gribincea, despre „Plăieşii”​ săi la aniversarea celor 28 ani

Nicolae Gribincea are 37 de ani de activitate scenică, iar colectivul său de suflet, Ansamblul Etnofolcloric „Plăieşii”, a sărbătorit recent 28 de ani de la fondare. Într-un interviu oferit JURNALULUI, folcloristul vorbeşte despre atmosfera frumoasă care domnește în colectivul lor, despre cum a luat naştere ansamblul, despre cele trei generaţii de „plăieşi”, dar şi despre spectacolul lor care va avea loc pe 25 mai, la Filarmonica Naţională „Serghei Lunchevici”.

În februarie curent, Nicolae Gribincea şi „Plăieşii” au susţinut un spectacol minunat pe scena Filarmonicii Naţionale. Biletele s-au vândut ca pâinea caldă, iar sala a fost neîncăpătoare pentru câţi au dorit să vadă acel eveniment. Artistul şi membrii colectivului condus de el au promis atunci că vor mai organiza un concert, iar acesta nu s-a lăsat aşteptat prea mult. Nicolae Gribincea şi cei 15 „plăieşi” pregătesc un program nou, iar spectacolul folcloric se anunţă a fi de zile mari.

 

„În cadrul concertului din februarie am lansat şi două CD-uri ale ansamblului. Atunci, în prima parte a evenimentului au fost cântece de voie bună, iar în a doua parte – lirică de dragoste. Acum însă pregătim un spectacol cu cântece despre îndeletniciri – ciobăneşti, haiduceşti – , dar şi de dragoste şi de bun venit. Şi cum la ultimul spectacol s-au evidenţiat instrumentiştii, de această dată accentul va fi pus pe solişti. Este o modalitate de a le permite tinerilor să se afirme şi să-şi vadă fiecare potenţialul. E binevenit pentru moralul lor şi pentru dorinţa lor de a se afirma”, ne-a declarat Nicolae Gribincea.

 

Poliţişti, ingineri, şoferi, medici

La moment, din ansamblul etnofolcloric fac parte 15 „plăieşi”, inclusiv şapte instrumentiști. Dintre cei 15, trei sunt studenţi, iar restul, chiar dacă profesează în alte domenii decât cel al muzicii, ei fiind poliţişti, ingineri, șoferi ori medici, pe scenă sunt cu toţii adevăraţi artişti.

În acest an, colectivul condus de Nicolae Gribincea a sărbătorit 28 de ani de la fondare, iar aceasta este a treia generaţie de tineri „plăieşi”. „Ceea ce rămâne în urmă e istorie, amintiri frumoase şi realizări măreţe, pentru că am reuşit să scoatem şi câteva CD-uri. Acest ansamblu este o încercare de a menţine tineretul în aura frumoasă a folclorului şi a tradiţiilor, pe care le preluăm şi le ducem mai departe. Dintre cele trei promoţii de „plăieşi” s-a făcut remarcată prima, dar mai ales actuala, de care sunt mândru. Se diferenţiază de celelalte două prin faptul că din ea fac parte profesionişti, căci unii dintre membrii ansamblului sunt „plăieşi” de 18-20 de ani! Avem un colectiv profesionist, parte a Consiliului Municipal Chişinău, iar majoritatea celor din ansamblu au studii muzicale şi sunt pregătiţi să profeseze în acest domeniu. Iar unii tătici vin la repetiţii cu copiii lor”, ne povesteşte, mândru, folcloristul.

 

„Plăieşii”, conducători de ansambluri

Odată ce au păşit pragul sălii de repetiţii a ansamblului, membrii acestuia s-au „îmbolnăvit” de repertoriul lui, de atmosfera care domneşte în această familie mare şi de cântecul românesc. Şi atunci tot ce-şi doresc e să rămână acolo, iar unicul lucru care e în stare să-i alunge din colectiv şi de acasă e haosul din R. Moldova. Ne-o spune Nicolae Gribincea, mărturisindu-ne că în ultima vreme, pentru că după absolvirea facultăţii nu şi-au putut găsi un loc de muncă, şapte dintre membrii colectivului au luat drumul străinătăţii. „Ca să-şi facă un rost în viaţă”, adaugă artistul.

 

Printre cei din garda veche a ansamblului se numără Eugen Straistă-Burlac, care este cobzar şi conducător muzical, vocalistul Sergiu Telebea, care e parte a colectivului de 20 de ani, Vlad Vasiliev ş.a. Majoritatea celor care au şcoala „Plăieşilor” şi-au format, la rândul lor, ansambluri, iar aici vorbim de Mihai Leon, Mihai Simenică, Valentin Golovatiuc, Ion Glodea, Dorin Belous, Alexandru Donos şi mulţi alţii.

 

Şi Ileana Lazariuc a fost „plăieş”

Îşi laudă cu fiecare ocazie discipolii, despre care spune că sunt nişte împătimiţi ai folclorului care simt nevoia să vină la repetiţii şi să cânte. Şi cum programul ansamblului este vast şi variat, fiecare membru al acestuia se regăseşte în repertoriu.„Încerc să-i ajut şi să le fiu sprijin. Căci în Republica Moldova e greu să te afirmi, dar e şi mai greu să-ţi faci un nume în mediul artistic”, consideră domnia sa.

Nicolae Gribincea a fondat „Plăieşii” pe când era angajat al Filarmonicii Naţionale „S.Lunchevici”, unde activa în calitate de dansator şi coregraf pentru ansamblul „Lăutarii”. Atunci a luat sub aripa sa un grup de copii şi adolescenţi, iar de-a lungul anilor prin şcoala „Plăieşilor” au trecut Ileana, fiica Anastasiei Lazariuc, Nicu Timofti, unul din fiii fostului preşedinte al R.Moldova, Bogdan Zumbreanu, şeful Direcţiei urmărire penală a CNA şi mulţi alţii.

 

„Nişte norocoşi”

La început, din ansamblu făceau parte 30 de copii, iar astăzi acesta are 15 membri cu adevărat profesioniști. „Am amintiri frumoase despre acei copii extraordinari care se bucură azi de realizările lor. Conştientizez că am pus suflet şi am muncit pentru a-i creşte frumos. Cu o bună parte din ei am legat amiciţii, iar pe vremea când încă nu eram căsătorit, jucam fotbal cu ei şi călătoream împreună. Astăzi pot spune că eu şi cei 15 „plăieşi” ai mei suntem o familie. Simţim în colectiv acel sentiment al dragostei şi al prieteniei, chiar al unei familii sănătoase, în care lumea se respectă şi încearcă să se afirme, să se regăsească. Cei care trec prin această şcoală în care învaţă ce e tradiţia, obiceiul, cântecul, dansul, jocul teatralizat, fac parte dintr-o lume minunată. Sunt nişte norocoşi, căci îşi modelează sufletul aşa cum numai tradiţia poate s-o facă”, ne povesteşte Nicolae Gribincea.

 

Ţinutele pe care le poartă membrii colectivului sunt cusute de meşteriţele de la Casa Cristea, în urma consultărilor cu Varvara Buzilă, etnograf, muzeograf şi doctor în filologie.

În afară de concerte, artistul şi „Plăieşii” sunt invitaţi să susţină recitaluri şi pe la evenimente private, dar şi pe la hramuri ale localităţilor. „Cântăm unde suntem invitaţi – pentru noi aceasta este prima şi cea mai importantă sursă de venit”, precizează cântăreţul de muzică populară.

 

Despre celelalte activităţi ale lui Nicolae Gribincea

 

De 15 ani, pe lângă activitatea pe care o are alături de „Plăieşii”, folcloristul predă coregrafia la Facultatea de Arte Frumoase a Universităţii de Stat din Moldova. De asemenea, domnia sa mai conduce încă două colective: „Haiducii” şi „Baştina”.

 

„Totuşi, lucrul meu de bază e cel de şef al Secţiei cultură, tineret şi sport a Preturii sectorului Botanica. Evident, încerc să nu uit nici de creaţie. În ultimii ani am mai editat o carte de romanţe pe versurile Galinei Furdui, iar în urma expediţiilor în teren am scos câteva CD-uri cu „Plăieşii”. În fiecare vară mergem prin satele Moldovei ca să culegem folclor, aşa că lipsesc mult de acasă. E drept că uneori familia are de suferit, însă aceasta este munca mea, iar soţia şi copiii mă înţeleg. Am o activitate frumoasă şi îmi place ceea ce fac, poate că tocmai din această cauză le reuşesc pe toate”, conchide Nicolae Gribincea.