Ansamblul etnofolcloric „Plăieşii” la 25 de ani de activitate​

Formaţia a prezentat la Palatul Naţional în seara zilei de 26 februarie spectacolul aniversar „Cât e omul tinerel”. Cu o deosebită ţinută artistică şi o manieră interpretativă inconfundabilă, „Plăieşii” s-au remarcat şi de această dată cu un program tradiţional inedit de cântece şi dansuri strămoşeşti. Invitaţi speciali au fost membrii  Ansamblului „Tălăncuţa”, Orchestrei Fraţilor Advahov, ansamblurilor etnofolclorice „Iedera”, „Romaniţa”, „Crenguţă de iederă”, „Haiducii” şi „Baştina”, precum și membri a diferite generații a formației „Plăieşii”.  

 

Prezentă în cadrul concertului de aniversare, ministrul Culturii Monica Babuc a menționat că pe parcursul anilor de activitate, ansamblul „Plăieşii” a reușit să realizeze împreună cu conducătorul Nicolae Gribincea un repertoriu de cântece şi dansuri bărbăteşti, ce reprezintă exemple de o frumuseţe aparte. “Plăieșii sunt perle nestemate pe coroana patrimoniului cultural care de 25 de ani fac un lucru foarte important – să fim un neam”, a mai remarcat Monica Babuc.

 

Ansamblul a fost fondat în anul 1989 pe lângă Palatul Republican al Copiilor şi Adolescenţilor (actualul Centru pentru Copii şi Tineret „ARTICO”). Conceput iniţial ca un colectiv mixt, din 1997 activează ca un colectiv pur de bărbaţi, format din liceeni, studenţi şi tineri amatori de folclor, dornici de a însuşi arta cântecului şi dansului strămoşesc. Formația se consolidează datorită conducătorului lor Nicolae Gribincea,  care, fiind unul dintre interpreţii şi folcloriştii de excepţie ai „şcolii tălănciste”  fondate de Andrei Tamazlâcaru,  devine între timp un interpret, compozitor, folclorist de excepție, creator de cântece folclorice de copii, cântece religioase psaltice, dar şi de alte genuri de inspiraţie folclorică.

 

În cadrul spectacolului aniversar de 25 de ani ansamblul “Plăieșii ” a primit diploma de onoare a Ministerului Culturii pentru excelență și contribuție remarcabilă la conservarea și promovarea patrimoniului cultural imaterial, valorificarea folclorului autentic. De asemenea, la finalul concertului, Președintele Republicii Moldova a dat citirii de pe scena Palatului Național a decretului prezidențial privind acordarea înaltei distincții Ordinul ”Gloria muncii” conducătorului ansamblului etnofolcloric “Plăieșii ” Nicolae Gribincea.