Ansamblul Plăieșii în turneul aniversar „La omul care mi-i drag”

„Poate că nu suntem artiști de prima pagină, pentru că noi cântăm folclor, şi folclorul nu e modă, e tradiție!”, ne-au spus „Plăieşii” în debutul concertului şi apoi ne-au cântat ore în şir… „La omul care mi-i drag”.

 

AUTENTICI ŞI VIBRANŢI

„Plăieșii” din Republica Moldova au avut un concert extraordinar la sfârşitul lunii septembrie la Sala Palatului din Bucureşti. Spectacolul a marcat 30 de ani de activitate a Ansamblului Etnofolcloric condus de Nicolae Gribincea, vocea și coordonatorul artistic al acestuia. Orice artist desăvârşit își dorește să evolueze pe cele mai prestigioase scene ale țării. După spectacolele de la Chișinău, Londra, Dublin, Galați, Bacău, Botoșani, Piatra Neamț, „Plăieşii” au încheiat turneul aniversar la Sala Palatului.

Au făcut-o într-un mod unic, sala a vibrat împreună cu ei, iar la un moment dat, oamenii nu au rezistat pe scaune şi s-au prins în hore. Nu am mai văzut atâta autenticitate la Sala Palatului! „Sus pe malul Nistrului”, „La Hanul Mărioarei”, „La omul care mi-i drag”, „Limba Română”, „Haide, lume”, „Cucușor de-acu venitu”, „Moscalul”, „Sârba”, „La casa cu oameni buni” sunt doar câteva dintre melodiile care au răsunat pe scena de la București.

Nicolae Gribincea

„Exigența mea de conducător artistic, fondator și responsabil de aspectul repertorial începe să dea roade și asta mă bucură. Încercăm să le propunem tuturor ascultătorilor un produs artistic cât mai valoros. Prin urmare, acordăm prioritate folclorului autentic. Mergem în expediții de cercetare a folclorului muzical-coregrafic, studiem literatura de specialitate pentru a întregi procesul de creație a colectivului. Vă mărturisesc deschis, că totul se face în acord cu limbajul literar, muzical, coregrafic specific spaţiului românesc”, a povestit pentru Q Magazine Nicolae Gribincea.

SECRETUL CELOR TREI DECENII

Până în prezent „Plăieşii” au reușit să editeze cinci albume. După 25 ani de activitate artistică, în calitate de colectiv de amatori, au fost acreditați de Consiliul Ministerului Educaţiei, Culturii și Cercetării ca fiind colectiv profesionist în cadrul municipiului Chișinău.

Sunt un ansamblu de tineri și pentru tineri, aşa cum ne spune chiar Nicolae Gribincea. Repertoriul lor cuprinde însă tematici pentru toate vârstele, din cadrul sărbătorilor religioase, de familie, legate de ciclul vieții, de glumă, de dragoste, de patriotism, de ostășie ş.a. Este impresionant cum, datorită acestor tineri, folclorul rezistă în timp în condiţiile în care suntem tot mai departe de lumea spirituală şi dependenţi de cea virtuală. Șansa folclorului de a rămâne mereu autentic ține şi de nivelul de pregătire a celor care îl „exploatează”, explorează, studiază şi propagă. Aici, vocea „Plăieşilor” consideră că e nevoie de mai multă responsabilitate.

„Se impune o abordare mai serioasă și mai de amploare din partea instituțiilor. Ar fi utilă o monitorizare a instituțiilor mass-media cu profil cultural-artistic de specialiști din cadrul uniunilor de creație. De exemplu, Consiliul Coordonator al Audiovizualului ar putea să controleze mai îndeaproape ce dau pe post radiourile şi televiziunile, cât la sută sunt produse muzicale autohtone şi cât sunt cele străine. Şi redactorii emisiunilor muzicale poartă o responsabilitate”, a menţionat Nicolae Gribincea pentru Q Magazine.

Îi dau dreptate. Ce bine ar fi dacă aceştia s-ar axa şi pe calitatea emisiunilor, nu doar pe urmărirea audienţelor, ignorând produsul artistic autentic.

Mesajul lor rămâne același pe parcursul celor 30 de ani de activitate: dragostea și bucuria de a cânta, iubirea de oameni şi de țară, respectul faţă de tezaurul folcloric. Am aflat chiar de la ei care este secretul tinereţii: „Dăinuirea în timp a Plăieşilor ţine de politica repertorială, maniera firească de interpretare, ținuta artistică, mesajul melodiilor, formula tradițională de acompaniament, dar și de varietatea formelor artistice propuse. Sinceritatea, dăruirea şi dragostea sunt indispensabile pentru a reuși în această lume atât de agitată!”.