Sergiu Teleba

Voce

Mă consider o fire artistică, având un simț ascuțit al umorului, încercând să văd lucrurile doar pozitiv.

Sunt prietenos, sincer și răbdător, fiind respectat în rândul prietenilor adevărați. Consider că am gusturi alese, poate exagerate, cu tendințe spre încăpățânare. Sunt o personalitate vibrantă, cu bune calități de organizator. Încerc să fiu sârguincios, responsabil și să duc lucrurile începute până la capăt.

 

Nu știu cu siguranță când am venit la “Plăieșii”, însă știu când am făcut cunoștință pentru prima dată cu maestrul Nicolae Gribincea. Se întâmpla în anul 1993 la Școala nr. 9 din Chișinău. Atunci făceam parte din ansamblul de jocuri și cântece pentru copii. Am pierdut legătura cu dumnealui în anul 1996 când am fost transferat la altă instituție de învățămînt.

 

Însă spre bucuria mea, ne-am reîntâlnit întâmplător în oraș și mi-a propus să fac parte din alt ansamblu condus de el – “Stejăreii” de pe lângă Liceul “Gheorghe Asachi”. Evident, am acceptat cu drag, iar după desființarea acelui ansamblu m-a invitat să fac parte din ansamblul “Plăieșii”. Pentru a descrie acest colectiv m-ar ajuta cuvintele: autenticitate, suflet, sinceritate, dăruire și profesionalism. Mi-s dragi toate cântecele noastre deoarece nu doar le interpretăm, dar le trecem prin suflet, lăsând o părticică din noi în fiecare vers cântat.

 

Domnul Nicolae Gribincea este un exemplu demn de urmat, din toate punctele de vedere. Pentru mine este un părinte care a influențat pozitiv asupra educației, comportamentului și experienței în viață. El a imprimat în caracterul nostru niște legi pe care le respectăm cu toții. Fiecare membru al ansamblului manifestă un comportament decent, bună organizare, atitudine sănătoasă față de ceea ce face. Fiecare membru a ajuns la “Plăieșii” din dragoste față de folclor, și nu din interes.

 

Este știut lucru că majoritatea cântecelor ansamblului sunt culese de la oameni. Scopul expedițiilor este adunarea folclorului de la informatori, selectarea, prelucrarea, adaptarea și prezentarea produsului înapoi oamenilor, pentru continuitate.

 

Portul popular este pentru mine o stare de spirit, cartea noastră de vizită oriunde am merge în lume.

 

“Oamenii buni se adună întotdeauna la o vorbă de duh, la o masă bogată, un pahar de cinste și o muzică bună, că și asta nu strică”, cum spune Nicolae Gribincea. Publicul Plăieșilor este cel mai minunat, sincer și frumos. Până la urmă publicul este cel care alege, iar noi deja am făcut alegerea. Cum spune maestrul Gribincea: “Fiecare ascultător cu siguranță găsește un cântec pentru sufletul său din repertoriul “Plăieșilor”.

Blitz interviu

Motto: “Prin munca omul e slăvit”
• Scena este locul unde te afirmi.
• Folclorul reprezintă cartea de vizită a neamului.
• Talentul este har.